Har du utbildning? Vad kostar det? (1)

Nu är det ett arbetspass kvar 😀 sista natten på jobbet innan det är dags för ett långt break ifrån att sitta och presentera sig som SL anställd 😀

Nu är det snart dags att åka iväg på utbildningen för det nya jobbet.

På tal om det så tycker jag det är lite kul när man tidigare har pratat med folk om att man fotar så är det ganska ofta man får frågan ”Har du utbildning?” Nej, men min portfolio är tillräckligt bra för att jag ska få erbjudanden ifrån flera olika företag som vill ha mig, något som många med utbildning inte lyckas med. Allt handlar inte om utbildning för du kan lära dig precis lika mycket (till och med mer) utan utbildning om det är något du brinner för. Jag vet folk som har utbildning som tar mycket sämre bilder än mig och folk som har hållit på kortare tid än mig utan utbildning som tar ännu bättre bilder.

Utbildning är något många går av fel anledning. Eller, kanske inte fel anledning men det är inte som dom har tänkt sig. Om man inte brinner för någonting så kan man lätt stå på samma punkt och trampa utan några framsteg medan om du faktiskt brinner för någonting så arbetar du aktivt för att utvecklas och bli bättre och det är MYCKET LÄTTARE för någon som faktiskt brinner för det att ta in de nya kunskaperna.

Tycker det är så kul med just frågan ”Är du utbildad?” Definition på det tack? Vad är utbildning? Jag är inte utbildad i någon skola eller av något företag för något syfta men jag har läst på vad jag behöver kunna för att kunna ta bra bilder på egen hand. Finns så mycket information där ute med dagens internet så om du brinner för något så kan du få i stort sett samma information om saker på nätet idag som du kan få av utbildningar. Det finns både gratis och betal saker där ute som kan vara till stor hjälp och jag har inte några problem med att betala för att lära mig saker som jag tror att jag kommer ha stor användning av framöver eller om det bara är något som är intressant och kul att veta även om jag inte kommer använda det ever så, att bara veta hur jag ska göra om jag någon gång skulle vilja.

Samma när man träffar nytt folk så är det en väldigt vanlig fråga ”Vad kostar det?” utan att dom har någon aning om kunskaperna. Folk blir så blinda på priset. Detta är även ett vanligt problem för tatuerare vet jag, folk bryr sig inte om hur det ser ut bara att det ska vara billigt. Jo, det kommer alltid finnas någon som är billigare MEN, är det värt att gå ner i pris för att förlora all denna kvalité? Både på foto och tatueringar som i detta fall är de ämnen på tal. Det är ett minne du kommer ha hela livet. Är det viktigaste att det är billigt eller snyggt? Något att tänka på för alla där ute framöver. Be om att få se tidigare jobb istället för att fråga om utbildning och pris. Det finns folk utan utbildning som är relativt färska som är jätte duktiga och så finns det folk med utbildning och 10+år i branschen som mer eller mindre är trötta på sitt jobb och bara gör det på rutin och inte alls gör lika bra jobb. Därför viktigt att de ”tidigare” jobben är relativt nya så man får en så rätt bild som möjligt av vad denna fotograf/tatuerare gör.

Det är även väldigt olika från kund till kund hur kunden beter sig och det har även det en stor roll i hur resultatet blir. Tex, går du till en tatuerare och sitter och skakar och rycker så kan du ju inte gnälla på tatueraren att tatueringen inte blev bra? Samma sak är det inte fotografens fel att du ser stel som fan ut på bilderna. Nu har jag personligen väldigt sällan kunder som jag inte kan få att slappna av och inte se spända ut men det är inte alla gånger.

Nu är det dags för mig att lämna detta ämne och sätta mig och äta lite mat med min familj innan det är dags att börja göra sig klar för att åka till jobbet igen. Gud, tiden springer så fort på arbetsveckorna. Får se hur tiden upplevs nu när det är vanligt jobb igen. Var ju ett tag sedan nu 😛

Kommer nog med uppdatering snart igen. Har ju varit i en sharezone sista tiden 😛

MORS…