Ta betalt för dålig programmering…

Detta med programmering har alltid varit ett intressant ämne för min del. Jag har lätt för att förstå hur saker fungerar och hur programmeringen är uppbyggd. Jag har lätt att läsa kod och veta vad saker och ting gör men jag har aldrig gått någon utbildning eller liknande utan det jag har lärt mig är av det jag sett.

Det började redan i mina tidiga tonår. Då var programmeringen mycket mer simpel än vad den är idag dock. Det ända jag har kunskap om är basic html typ egentligen då jag lärde mig göra mina egna hemsidor i Macromedia Dreamweaver. Ja, det var så länge sedan jag gjorde detta att det var Macromedia som ägde Dreamweaver. 2005 köpte Adobe upp Dreamweaver och det var innan dess jag höll på 😛

Nu kommer jag av mig men för att gå tillbaka till det jag skulle skriva om. Som många av er säkert minns så fanns det massa mobiltjänster förr redan innan smartphones där man kunde köpa ringsignaler och spel och liknande för en viss summa. Man skickade ett sms till ett nummer med en kod som beskrev vad det var man ville köpa så fick man ett sms tillbaka med en nerladdningskod.

I början när detta infördes så fick alla samma svar och innehållet gick att dela mellan vänner och bekanta så alla fick det spelet eller ringsignalen eller till och med bakgrundsbilden som dom sålde fast man bara betalade för en. Detta upptäcktes väldigt fort och åtgärdades i alla fall till att man fick en kod som bara gick att gå in på en gång sedan var den ogiltig.

TADA. Tog mig inte lång tid innan jag kopplade ihop att jag kunde gå in på den länken på datorn och ladda ner innehållet där och sedan laddade jag upp det som jag hade laddat ner på en egen server och tog den nya länken och skrev in i min telefon. Den länken fungerade obegränsat antal.

Men, jag var ju fortfarande tvungen att köpa spelen vilket kunde bli dyrt då man fick typ 100kr i veckan och spelen kostade typ 50kr/st. Tada. Ännu en miss upptäcktes.

Det var dåvarande Vodafone som hade kontantkort man kunde köpa för 50kr och då var dom laddade med 50kr att ringa och smsa för. No big deal right. Men det var något speciellt med deras kontantkort. Vet ej om det är pga att det är ett utländskt företag eller vad det är men det var en liten fördröjning i betalningen man gjorde till deras kontantkort. Så jag kunde köpa ett spel för 50kr men det tog 3 dagar innan pengarna drogs ifrån saldot. Detta ledde till att man kunde beställa sak på sak på sak i högvarv under 3 dagar och innan saldot drogs så fanns det enligt kontrollen hela tiden pengar på kortet så alla köp gick igenom och alla varor levererades.

Detta fungerade även på tjänster som att få Lunarstorm PRO och massa LAJV som det hette där man skickade meddelanden som syntes för alla besökare. Man var en kung på den tiden.

Men. Den här typen av idioti har väl upphört idag och idag är ju säkerheten mycket bättre och programmeringen är mycket med avancerad… Eller?

Jag har under åren upptäckt problem och brister i programmeringen på många sidor med betaltjänster men IDAG hittade jag någonting som triggade igång alla minnen igen med just detta ämne.

Corren la ut följande LÄNK på deras facebook sida och jag klickade på länken för att läsa vidare vad denna clickbait var för något då rubriken bara var ”Så skyddar du dig mot bluffarna” och nyfiken som jag är ville jag ju läsa vad dom hade att säga. Tog ett par sekunder innan det poppar upp att jag måste betala för att läsa denna artikel. Ett system som dom har börjat med på sista tiden på samma sätt som Aftonbladet har sin plus tjänst etc. Ja, det finns många sätt att tjäna pengar på.

Men vänta nu… Det tog ett kort ögonblick innan ”betala” rutan kom upp och täckte hela sidan. Tog mig bara några sekunder att koppla att dom hade en kontroll för att se om man var inloggad och betalande kund och om man inte var det så blev man vidarebefodrad till en adress. MEN om man var snabb nog att trycka på ”sluta ladda” så fick man läsa hela artikeln som dom egentligen vill ha betalt för att man ska kunna läsa. Dom har alltså gjord programmeringen så dålig att dom laddar in innehållet av artikeln innan dom gör kontrollen för att se om man är betalande kund.

FAIL… Dock är jag en väldigt ärlig människa i dagens läge (till skillnad från vad man var i sina unga dagar när man laddade ner allt gratis och gjorde så mycket gratis man bara kunde) så jag har ju faktiskt varit i kontakt med Corren om detta och informerat dom om problemet och det är ingenting jag kommer utnyttja utan känner jag att jag vill läsa någonting så kan jag faktiskt göra rätt för mig och betala för att läsa den artikeln om så är fallet. Sen är jag inget stor nyhetsläsare överlag men ibland så händer det 😀

Tycker bara att det är så kul att det än idag i det moderna 2017 fortfarande är så dåligt programmerade betaltjänster. Om det är så dålig programmering i betaltjänsten hur säker är då egentligen mina uppgifter i deras händer? Ska jag ge dom min kortinformation så att dom kan dra pengar från mitt kort när dom inte ens kan ha en säker kontroll? Vet att detta sköts av helt olika system etc men ändå. Tankarna går ju åt det hållet. Jag är en liten nobody som upptäckt alla dessa brister av en slump typ och tänk då vad de som faktiskt letar efter bristerna och har ordentlig kunskap kan göra. DAMN.. Don’t go there.

Detta var allt för nu bara kände att jag behövde få av det lite. Ska du ha någonting som du tar betalt för så måste det finnas någon form av säkerhet i det. Tyvärr. Annars finns det folk som kommer utnyttja bristerna och speciellt om det är så lätta att kringgå.